Op reis!!
Jaaaaaaaaa hallooooo! we leven nog :D Zit op dit moment in Kandy, super deluxe internetcafe, dus tijd voor wat spannende verhalen ;) het reizen gaat ontzettend goed! maar alles gaat veel vlotter dan gedacht, want ik kan je zeggen, het is nog vrij moeilijk om je de hele dag te vermaken met culturele dingen, dus we hebben alles in een rap tempo bezocht ;)
eeeven zien, we zijn alweer een week op reis! vorige week donderdag ging om kwart over 4 de wekker, en ik moet zeggen dat we toch wel een beeeetje zenuwachtig waren. Daar gingen we dan, beladen met de backpacks, al ben ik zeer trots op het formaat ervan! we hebben een hoop spullen achter kunnen laten in Panadura, die we voor vertrek weer ophalen! om kwart over vijf in het donker de straat op, en voor we het wisten zaten we alweer in een busje richting Colombo. Vanuit daar een trein gepakt naar Anuradhapura. we waren er weer verbaasd over hoe soepeltjes alles altijd verloopt, iedereen op straat helpt ons en loost ons naar de juiste vervoermiddelen ;) We zaten echt in een chille trein! ik denk een van de nieuwste, met stoelen, waaiers, en genoeg ruimte! jeuuuuuuuj! en de deuren stonden gewoon open, dus je kon lekker naar buiten hangen en genieten van het uizicht :)
Eenmaal aangekomen in Anuradhapura viel het ons een beetje tegen, het was een dorre en sjofele bedoeling! maar het gedeelte waar zegmaar de 'oude stad' ligt, met alle tempels en ruines lag een stukje buiten de stad, dus daar zijn we de volgende dag maar naartoe gegaan. Alle toeristen die er komen, zijn in georganiseerde groepen in busjes, of nemen een prive tuc tuc om hun de hele dag rond te rijden en te gidsen. Wij vonden dat maar veel te duur (zo spannend vinden we die tempels ook weer niet) en we hadden bedacht dat we alles best lopend konden afleggen. Nou, dat hebben we geweten ook! die tempels en dingen lagen verspreid over een eenoooorm gebied, bloedheet en geen kip te bekennen op die wegen! we liepen daar helemaal verlept, verbrand en zwetend rond te sjokken, maaar we hebben wel wat vette dingen gezien! het stikte op dat terrein ook van de apen! het was gewoon niet normaal! zooo veel, en ze waren zo groot als kangaroes zoals ze daar rondhupsten! Het was ook best leuk om van die heilige plekken te bezoeken, bij zo'n tempel heerst er zo'n vredige sfeer. al die sri lankaantjes in het wit, en allemaal op blootje voetjes in van dat witte zand. mooie gebouwen en overal boeddhistische vlaggetjes, monikken en bloemen. dus we hebben echt wel een leuke ochtend gehad daar :) allemaal heel leuk en aardig trouwens die blote voeten, maar wij westerse mensen met onze poezelige voetjes zijn toch echt niet gemaakt voor al die hete stenen! mance en ik rende rond als idioten omdat we gewoon niet konden lopen daar! en maar lachen die sri lankanen :P
uiteindelijk zijn we opgepikt door een tuctuc die ons gratis terug naar de stad heeft gebracht (blijkbaar was onze gesteldheid duidelijk van onze lichaampjes af te lezen)
Smiddags hebben we de bus gepakt naar Mihintale (een of ander gat waar ook een mooi tempel complex-iets te zien was) geen toerist die dus de bus pakt, en eenmaal daar aangekomen stonden we daar langs een verdorde weg met hier en daar een huisje. De sri lankanen hebben nog niet helemaal door hoe het toerisme werkt, er staat gewoon nergens een bordje op plattegrondje die je vertelt waar je heen moet! dus dan maar rondvragen, en hopen dat je een eerlijk persoon treft (het meerendeel liegt over de afstand en beweert dat je toch echt een tuctuc rit moet nemen voor een belachelijk hoge prijs) altijd moeilijk wie je wel of niet moet geloven... uiteindelijk hebben we niet naar de praatjes geluisterd en zijn we zelf op pad gegaan! na een hele tocht door de middle of nowhere hadden we het gevonden! hele vredige plek waar na heeeel wat trappen, een mooie tempel, boeddha en een stoepa te zien waren. je kon ook een rots beklimmen, en dat deden we natuurlijk! ontzettend stijl, zonder trappen, en op blote voetjes natuurlijk! het was behoorlijk spannend maar uiteindleijk hadden we de top bereikt! en een suuuuper mooi uitzicht! we waren helemaal verbaasd en het was heerlijk daar bovenop! en je raad het nooit.. na 5 min kwam er een hele touringcar nederlanders naar boven! (brabanders niet te verstaan) mensen uit hoeven, helmond, dus het was een gezellige boel daar boven op die top :P
Het is ook altijd weer een kunst om leuke eetplekjes te vinden. maaar ik moet zeggen dat mance en ik precies weten hoe dat moet. ga op zoek naar het meest lelijke smerig uitziende tentje en je krijgt het lekkerste en goedkoopste eten! we hadden in anuradhapura wat gevonden, en de 'gastvrouw' was helemaal door het dolle heen. Tijdens het eten een heel kruisverhoor of we getrouwd waren, kinderen hadden, hoe oud we waren. helemaal verbaasd dat we single waren en voor we het wisten kwamen haar beide zonen op de tafel afrennen. You two unmarried??? uhh yes? voor we het wisten was de roddel door heel het zaakje verspreid en zijn we er toch maar heel snel vandoor gegaan voordat er een speeddate bijeenkomst gehouden ging worden.
maargoed, de volgende ochtend vertrokken naar Dambulla. we hadden weer een schattig guesthouseje gevonden langs de weg, en we hadden een kamer zo ongeveer in hun huis. Knal roze hok met een krakkemikkige badkamer, maar we waren er blij mee :) alleen jammer dat er een lucht van dat muskietennet afkwam dat je het idee had dat er tien lijken in gewikkeld waren. we hebben dus toch echt besloten voor het eerst in twee maanden zonder muskietennet te slapen. het was gewoon niet te harden :P We hebben in dambulla de bekende Grottempels bezocht. Ergens hoog in een berg waren grote grotten uitgehold gevuld met ontzettend veel muurtekeningen en uitgehakte boeddhabeelden. heel bijzonder!
De volgende dag een tripje naar Sigirya gemaakt waar we de leeuwenrots beklommen hebben! was een eenoooorme loodrechte rots waar vroeger een koning zijn paleis op had gebouwd. ( zoek maar eens een foto op google) via gammele ijzeren trapjes die aan de zijkant van de rots hingen zijn we naar boven geklouterd en hadden we uiteindelijk een prachtig uitzicht!
Op maandag zouden we eigenlijk naar Polanaruwa gaan, maar we habben besloten dat te skippen. Al die tempels en dingen waar we waren geweest vroegen ontzettend hoge entreeprijzen voor buitenlanders. het werd gewoon een beetje te gek, en we hadden zo ongeveer wel genoeg gezien ;)
we gingen op weg naar Adams Peak! (een bergbeklimming die erg heilig is in sri lanka) een klein ritje van wellicht 7 uur! we hadden de rit een klein beetje onderschat. en ik kan je vertellen, 7 uur zonder wc en genoeg eten en drinken, in een verrekte hete volle bus is geen pretje :P maaaaaar het laatste deel van de reis was echt heel mooi! we gingen van het hete dorre dambulla, naar een enorm bergachtig gebied, iets van 15 graden, en enoorm veel bossen en theeplantages! ik had gewoon het gevoel alsof ik in een totaal anders land was! zo ontzettend vreemd. We hadden een guesthouse geboekt in Dalhousie ( het startpunt van adamspeak). Toen we daar aankomen hadden we echt het idee; waar de hell zijn we nu weer beland. We liepen dat guesthouse binnen en werden een kamertje ingeleid vol met kleedjes en kitscherige rotzooi en een rare blinde vent. we moesten daar tegenover hem gaan zitten in dat kleine donkere hok, en hij zou ons wel eens even welkom heette ;) tot onze opluchting mochten we vrij snel weer naar buiten en werden we naar onze kamer geleid. zag er allemaal prima uit, bedjes met bebloemde fleece dekens, knalgroene muren en vol met nepbloemen en lelijke schilderijtjes. heeeel apart! gelukkig druppelde het al snel vol met meerdere packpackers en kregen we savonds een gezameljik maal met heerlijke rijst en currys! die nacht hadden we om 2 uur de wekker gezet en zouden we om half drie de tocht beginnen! we moesten ons helemaal inpakken met warme kleren, want het was verrekte koud! de tocht zelf was echt heel bijzonder! midden in de nacht, met honderden sri lankanen die berg op! ze waren helemaal ingepakt in de grappigste mutsen, truien, jassen en dekens, maaar natuurlijk wel op de bloote voetjes ;) de tocht was echt ontzettend zwaar! en dan overdrijf ik niet! we hebben drie uur lang trappen opgeklommen, zwetend en hijgend! je zou zeggen dat wij van die energieke berggeitjes zijn, maar ho maar. en werkelijk respect voor die sri lankanen, ze sleepten werlijk alles naar boven! kinderen werden gedragen, bejaarden werden ondersteund, gehandicapten werden getilt, het was echt niet normaal! overal langs de route boeddhistische vlaggetjes en tempelplekjes, thee stalletjes waar je even kon rusten en wat drinken, en overal boeddhistische muziek. Hoe hoger je kwam, hoe mooier het was om het verlichte paadje onder je te kunnen zien naar het dal. De top was helaas een beetje een anti-climax. Het was verrekte koud en gehuld in een dichte mist waardoor je niks zag. iedereen lag op de grond op en tegen elkaar onder tekens en dingen om elkaar warm te houden, dus mance en ik deden gezllig mee ;) rond kwart over 6 zou de zonsopgang zijn, maar helaas kon je door de dichte mist niks zien en zijn we snel een stukje naar beneden gegaan om er een beetje tussendoor te kijken! vervolgens weer een paar uur trappen naar beneden en kwamen we helemaal gesloopt weer bij ons guesthouse voor een heerlijk ontbijt :) die dag lekker gelummeld en bijgeslapen.
Op woensdag zijn we naar Kandy gekomen en hebben we een perfect guesthouse gevonden! goedkoop, ontzettend schoon, stinkt niet, en we hebben zelfs warm water!! heeeerlijk om al onze kleren eens enigszins fatsoenlijk te wassen (en onszelf natuurlijk ook). deze dagen even lekker eten, naar een zwembadje, op internet en wie weet nog een stapavondje met onze oude vrienden van 7 weken geleden. Gister waren we even wat inkopen aan het doen in een supermarkt, en werden we gewoon 'versierd' door een monnik! hij was wel 25, maar toch. zo eentje in een oranje doek, allemaal vragen hoe oud we waren en of we een vriend hadden, en hij wou meteen ons nummer en email adres en we moesten de volgende ochtend naar z'n tempel komen, want hij had veel 'special things' die hij ons wilde laten zien. uhh nee jongeman ;) we hebben ons er maar netjs onderuit gepraat.
Zo, dat was ons weekje in het heeeek kort ;) heb echt veel te veel te vertellen om het allemaal te typen, en kan helaas geen foto's posten :( vooral de kleine dingen die je onder het reizen mee maakt zijn ze ontzettend leuk! elke dag maken we weer de gekste situaties mee en we worden elke keer weer verbaasd hoe schaamteloos en niet-verlegen alle mensen hier zijn!
Zondag vertrekken we waarschijnlijk naar Ella, en vervolgens naar Nuwara eliya, en daarna lekker twee weekjes naar het strand! een weekje langer dan gepland dus, maaar ja, we kunnen er ook niks aan doen dat we alles zo snel gezien hebben :P maar, het is gelukkig geen straf hehe :P
waarschijnlijk ergens tussen door nog 1 verhaaltje, en dan ben ik al weer bijna thuis!! besef elke dag weer hoe heerlijk het is om hier zo simpel te leven en alleen maar leuke dingen te doen.. het is echt zo ontzettend leuk! ik krijg zeker weten heimwee als ik weer thuis ben ;) maar natuurlijk kijk ik er ook naar uit om iedereen weer te zien, alles te vertellen en foto's te showen :D
Tot snel weer! en geniet lekker van het zonnetje in Nederland :D XXXXXXXXXXXXXX
Wauw Suus, wat een verhaal zeg!! Lijkt me echt super super vet om mee te maken en zeker die toch naar de top, haha. Onthoud alle details maar heeeel goed, ben benieuwd als je weer terug in NL bent :) Geniet ervan babe!
xxxx
Wat een heerlijk verhaal weer! Schrijf al die leuke gebeurtenissen maar op, want wij willen ze straks als jullie weer thuis zijn allemaal horen:-)
Suus wat een leuk verhaal heb je weer geschreven! Ik heb die rots even opgezocht en het ziet er spectaculair uit. Gaaf dat jullie het hele land door crossen om alles te zien. Ik ben benieuwd naar de foto's die je de afgelopen tijd gemaakt hebt. Geniet nog even volop van je tijd daar! Xxx
Oh oh oh Suus wat mis ik die praatjes van je!
Heerlijk verhaal weer, geniet ervan maar doe alsjeblieft nou eens een verdomde ring rond die ringvinger van je!
Hey Suus,
Wat een leuk verhaal weer! We hebben je aanwezigheid wel gemist hoor, op Laurens verjaardag! Een pyama party is toch anders zonder jou ;-)
Veel plezier nog, en doe Ella de groeten ;-)
xx
Hey suus want een verhaal alweer, geweldig!!
Je ziet en beleeft were heel eel, here like om je verhaal weed te lezen.
Julie zien echt veel cultuur, je broker sullen minder! Geniet nog van de lasts te weeklies dikke knuffel je peettantxxxxxx
Suusje, nog maar minder als een maandje! Ik ben blijjjj, jij waarschijnlijk iets minder.. Al hoewel je vast verlangt naar een broodje kroket? Je verhaaltjes lees ik nog steeds trouw! Love you love you! Probeer je snel weer te bellen! X
Suus!
Gewoon weer een topverhaal! Ik ben echt benieuwd naar al je foto's! xxx